Akademie Tradiční Tibetské Medicíny

Akademie Tradiční Tibetské Medicíny

Jste zde: Domů   Blog   Stravou ke zdraví – jarní doporučení

21.3. 2016 Stravou ke zdraví – jarní doporučení

Blíží se jaro!
Z pohledu sowa rigpy se nyní začíná manifestovat v zimě nahromaděný beken (hlen) a aktivují se játra.
Z toho důvodu se můžeme cítit unavení, ospalí a jsme častěji náchylní k nachlazení. Tibetská medicína doporučuje žít v souladu s přírodou, takže i náš jarní jídelníček by měl odpovídat tomu, co příroda nabízí.

Pro udržení rovnováhy bychom se na jaře měli vyhýbat sladkostem a mléčným výrobkům a dát přednost lehkým a teplým jídlům. Důležitá je konzumace ryb, tepelně upravené zeleniny a luštěnin (obzvláště cizrny).

 

 

Skvělým prostředkem, díky kterému můžeme snížit nadbytek bekenu, je na jaře rostoucí chřest  (Asparagus officinalis). 

asparagus-spears-closeup1Pomáhá snižovat nadbytek tuku a slizu, zmírňuje otoky, dodává tělu sílu a energii. Doporučuje se při cukrovce a je také skvělým afrodiziakem.

Chřest by se neměl konzumovat v případech průjmů, při zánětech močových cest a při onemocnění dnou.

 

© 2018 Akademie Tradiční Tibetské Medicíny